Breveto STORM LUKA – Po Zagorskim bregima

BK STORM po prvi puta organizira svoj Breveto.

Pozivamo Vas na 1. Lučki breveto koji će se održati u subotu 16. srpnja 2022. godine u Luki (pokraj Zaprešića), sa startom u 7:00 sati s Trga sv. Roka ispred Društvenog doma kojeg organizira BK STORM Luka.

Staza je duga 212,6 km s oko 2082 visinaca. Iako se kreće iz Zagrebačke županije gotovo cijela staza  proteže se prekrasnim krajolikom Hrvatskog zagorja.

  • Breveto nije utrka, to je vožnja. Breveto je druženje. Prije svega treba voziti u skupini. Agresivna vožnja kakva se može naći u natjecateljskom biciklizmu ovdje nije primjerena. Naglasak je na pomaganju jedni drugima. Treba se izmjenjivati na čelu grupe i dati svakome mogućnost da odradi ‘svoj’ dio. Ako netko ima defekt, ne treba ga napustiti već pomoći mu, sačekati ga da otkloni kvar. Ponekad će na brevetu biti djelomično zatvorenih dijelova trase, bit će redara i sudaca, treba poštovati njihove upute i zahvaliti im na pomoći, oni su svi redom volonteri.
  • Breveto treba završiti. Vrijeme nije bitno. Na cilju nema pobjedničkog postolja, ne dijele se medalje i pehari za pobjednike. Mogu se naručiti jedino medalje o završenom brevetu (među njima nema razlika). Može se voziti brzo, iskušavajući i izazivajući svoje i sposobnosti drugih, ali uvijek treba imati na umu kako breveto nije utrka. U finišu nema sprinta, cijela grupa ima isto vrijeme i isto mjesto. Cilj je završiti breveto i pomoći drugima da ga završe.

Krenuti ćemo iz centra Luke, prema Kraljevcu na Sutli, pa uz Klanjec, proći ćemo kroz Mihanovićev Dol gdje se nalazi Spomenik Himni Lijepe naše. Kroz Risvicu dolazimo do Kumrovca gdje se nalazi krasan muzej „Staro selo „Kumrovec“ kojeg preporučamo obići. U tom selu se nalazi i rodna kuća Josipa Broza Tita. Iz Kumrovca krećemo preko Zagorskih sela do Miljane u kojoj se nalazi 1. KT u Cafe baru „Miljana“ na 35-om kilometru. U samom mjestu nalazi se i dvorac „Miljana“.

Slijedi put desno i prvo stižete do dvorca „Veliki Tabor“ koji će biti s lijeve strane na brijegu, odmah iza nalazi se Grešna gorica sa odličnim restoranom ali možete stati uz cestu i vidjeti minijaturne makete dvorca i raznih zagorskih motiva. Hupseratom cestom nadalje stižete do Desinića nakon čega slijedi brdovita cesta prema Pregradi. Nakon spusta u Pregradu u kojem možete vidjeti crkvu koja je proglašena kao „sakralna graditeljska baština“. Slijedi penjanje prema Humu na Sutli u kojem se nalazi na 62. km 2. KT u Restoranu „IVA“ koji je smješten uz sam stari granični prijelaz s lijeve strane u kojem se možete okrijepiti i namaknuti energiju s pizzom i jelima s roštilja. Dalje uz slovensku granicu prolazio kroz Lupinjak i dolazimo u Đurmanec nakon čega nam se cesta isprepliće sa autoputom prema Gornjem Maclju. Na putu se nalazi sakralni objekt sa lijepim Križnim putem.

Kod Maclja skrećemo desno prema Trakošćanu gdje se nalazi naš zagorski najpoznatiji dvorac „Trakošćan“. Kod samog dvorca skrećemo lijevo prema Cvetlinu gdje nam se nalazi 3. KT na 96. kilometru u Cafe baru „Cvetlin“ odmah s desne strane nedugo nakon ulaska u samo mjesto.  Nadalje prolaskom kroz obje Višnjice, Donje Voća spuštamo se u Donje Ladanje od kude kreće put kroz sela prema samom gradu Varaždinu u kojem dolazimo do 4.KT na 132 kilometru kod Starog dvorca. Ovdje će biti dovoljna vaša fotka sa dvorcem u pozadini.

Iz Varaždina krećemo kroz Varaždin Breg prema Novom Marofu gdje skrećemo desno. Odmah u selu Mađarevo nalazi se 5. KT na 154. kilometru u Cafe baru Black s lijeve strane prometnice gdje se možete okrijepiti sa pokojom pivicom.

Dalje je uglavnom ravna dionica sa vrlo malo hupsera preko Budunščine, Konjščine, preko Zlatar Bistrice do Dubrave Zabočke gdje preko mosta skrećemo lijevo prema Oroslavju u kojem možete vidjeti dvorac Donje Oroslavje i prekrasan park sa mnoštvo egzotičnog drveća.

Iz Oroslavja preko Stubičke Slatine desno preko autoputa i pruge dolazimo do rodne kuće Franje Tuđmana, našeg prvog predsjednika. U Velikom Trgovišću skrećemo lijevo i kroz Žejince dolazimo na 6. KT na 122. kilometru koj je ujedno i Cilj u centar Općine Luka gdje vas u Društvenom domu očekuje topli obrok koji je uključen u cijenu startnine koja iznosi 100 kn.

Breveto je vremenski ograničen na 13:30 sati, pa ćemo Vas na cilju čekati do 20:30 sati.

Uz tehnički ispravan bicikl obavezna je kaciga, reflektirajući prsluk, prednje i stražnje svijetlo u slučaju vožnje po mraku ili u uvjetima slabe vidljivosti. Uz to se preporučuje priručni alat, pumpa, pribor za krpanje guma ili rezervna zračnica. 

NAPOMENA: Na start dođite u 6:00 kako bismo do 6:55 sati uspjeli riješiti prijave.

Prijave

Startna pristojba iznosi 100 HRK. Po uspješno završenom brevet maratonu možete dodatno naručiti komemorativnu medalju za 70 HRK. Prijave se primaju do četvrtka, 14. srpnja do 23:59. U prijavi navedite vaše ime i prezime, godinu rođenja, poštansku adresu, e-mail adresu i broj mobitela na koji vas možemo dobiti za vrijeme nastupa. Prijavite se trebate na ovom linku

Prijave: https://forms.gle/3J6uFMyEU2hXkHCR6

Informacije:

  • Plan puta
  • Karta
  • gpx datoteke
  • Na startu, prilikom registracije svaki sudionik dobit će plan puta, kartu i breveto karton, a treba potpisati i Izjavu

 

Kontrolne točke:

1.KT – Milljana – Caffe bar Miljana, adresa: Miljana 16

 

2. KT – Hum na Sutli – Restoran Iva

3. KT – Cvetlin – Caffe Bar Cvetlin

4. KT – Varaždin – Stari Grad

 

5. KT – Novi Marof – Mađarevo – Caffe bar Black

Vidimo se!